szubjektiv

szubjektiv

Svédasztal

2014. szeptember 15. - arleh

2014 szeptember 14 - én megtörténtek a svédországi választások. Svédország nemhiába módos ország, odafigyelnek, hogy ne forduljanak elő fölösleges kiadások tehát a választásokat sem aprózták el. A helyi, megyei és országos választásokat egy napon tartják. Egy költséggel és felhajtással letudják.

A választások során, a két cikluson át, 8 éve kormányzó polgári koalíció a vörös - zöld koalícióval mérte össze erejét. A politikai paletta harmadik parlamentképes partja a bevándorló ellenes, rasszistának bélyegzett "Svéd demokrata" part, mely a jobboldali szélsőséget testesíti meg.

Az éjszaka megszülettek a végleges eredmények, úgy, hogy minden kétséget kizáróan a vörösök győztek. Ez azt jelenti, hogy a szociáldemokraták a kommunistákkal és a zöldekkel alkothatnak kormányt. A boldogságuk azért nem lehet felhőtlen mert bár a jobboldali koalíciónak pár mandátummal kevesebb jut a szélsőjobboldali "Svéd demokraták" a maga 16 százalékával a harmadik legerősebb, a mérleg nyelvelve mely ha a mérsékelt jobboldal mellé áll lehetetlenné teheti a baloldali kormányzást.
Tehát annak ellenére, hogy minden bizonnyal a vörösek fogják adni a miniszterelnököt a parlamentben a jobboldal minden képen a baloldalnál nagyobb súllyal fog megjelenni ami  patthelyzetet okozhat a kormányzásban. A kormány összetételében minden esetre komoly átalakulás várható. A miniszterelnököt, aki eddig egy karizmatikus, nemzetközileg elismert jogász volt ezután egy szakmája szerint hegesztő munkás, volt lelencgyerek váltja. Ennek megfelelően lehet számítani rá, hogy a polgári kormány képzett szakpolitikusait felsőfokú végzettség nélküli munkáspolitikusok váltják. Előző vörös kormányok alatt volt mar rá példa, hogy fodrásznő volt az igazságügy miniszter. Elvileg ez nem is lenne olyan nagy baj, ha a szakképzettség nélküli politikus körülveszi magát szakképzett emberekkel és nem próbál szakmai kérdésekben dönteni. A tapasztalat azonban az, hogy a hatalmi bódulattól a legtöbben azt hiszik, hogy egyben okosak is lettek.
A szavazás menete nem kevésbé érdekes, mint a politikai végeredmény. A titkos és demokratikus szavazást úgy oldották meg, hogy a szavazó helységben, mint egy svédasztalra ki vannak rakva a pártok listás szavazólapjai, minden párt a maga 3 listájával. A helyi, regionális és országos szavazólapok. Az szavazó körbe megy, és pártszimpátia szerint szed a listákból. Egy fehéret a helyi jelöltek neveivel, egy sárgát a regionális jelöltek neveivel es egy kéket az országos jelöltek neveivel. Ezt a választékot úgy kombinálhatja, ahogy tetszik, legfeljebb a szomszédok lesik meg a partpreferenciáit. A jelölt beixelése már több diszkrécióval bír, ezt egy nemileg védett asztalnál lehet megtenni. Az után következik a szavazó azonosítása és a három leragasztott britek behelyezése a három különböző urnába a szavazóbizottság munkatársa által.

Legfrissebb hírek szerint a valamivel 31% fölött álló szocdemek nem lépnek koalícióra a bolsevikokkal, hanem csak a mérsékeltebb zöldekkel. A további koalíciós partnereket a jobboldalról várják. A  kormányzati patthelyzet így is elkerülhetetlen mivel a várhatóan 47 képviselővel a harmadik legnagyobb frakciót adó szélső jobb, akikkel egyébként szeméremből egyik oldal sem lép koalícióra, simán megbéníthatja a piros szegfűs döntéshozás munkáját.  

A bejegyzés trackback címe:

https://bakkarasz.blog.hu/api/trackback/id/tr56701747

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása